9-годишното британче с коронавирус си играе в хотела в Банско

9-годишното британче с коронавирус си играе в хотела в Банско

Новината за положителната проба за коронавирус на 9-годишно дете в Банско не спря да плаши читателите. Британчето дошло е на ски почивка с чичо си у нас. Семейството е поставено под карантина в хотел в Банско.

Вчера в централната си обедна емисия новини Би Ти Ви с драматичен тон съобщи ужасната вест, че малко дете е заразено с COVID-19 … и на фона на тази лоша новина показват хоспитализирано дете — детска ръчичка на системи. И фотошопираната картинка, доукрасена с графика на сърдечен ритъм, все едно детето е на командно дишане.

Истерия, мистерия или най-обикновено драматизиране и насаждане на масова психоза?

Фейсбук потребител, софиянец, но родом от Банско, се ужасил от драматичната информация и решил да я провери. За това той разказва в пост в социалната мрежа.

“Звъня в Банско. И банскалии ми казват следното (Внимание!): Детето е живо и здраво, не е хоспитализирано (не е в болница), защото не е болно и няма симптомите на коронавируса, просто носи вируса в себе си, ала само толкоз. Детето е с близките си в хотела, яде, играе, скача, подскача, смее се, нищо му няма. И това ми го казват познати банскалии, няма да ме лъжат, земляци сме. И даже в сайта на Би Ти Ви пише, че детето е в хотела.”

В същото време новината е представена от Би Ти Ви така, все едно малчуганът е в реанимация.

“Защо медиите преекспонират и в някои случаи направо манипулират, защо се пускат такива подвеждащи и внушаващи снимки и кадри, с които се облъчват зрителите?”, пита авторът на поста.

“И тази новина, така представена, се разпространява из социалните мрежи и виждам пощурели хора как реагират на нея. Една лелка се кръсти и вайка: “Олеее, убиха ни децата!“… Пък друга я успокоява: „Ма, то не е нашо, ма!’’. (Демек, чужденче е, какво ни пука за него) … Представяте ли си какво изтрещяване. И това в мирно време. При истинска война не ми се мисли какво ще е”, чуди се авторът на поста.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *