9 туристи успяха да обгърнат с ръце 600-годишен цер край Пастух

9 туристи успяха да обгърнат с ръце 600-годишен цер край Пастух

9 туристи от ТД „Осогово“ – Кюстендил, успяха да обгърнат с ръце 600-годишният цер, който се намира на границата между селата Скрино и Пастух. Вековното дърво е известно сред местните жители като „Церо“ или „Дабо на Свети Йован“.

„За нас това дърво е свято, защото е подобно на съществувал в миналото вековен бор край Руенския манастир. По него е имало следа по ствола от въжето, с което Св. Иван Рилски е връзвал теленцето си. И това дърво го свързваме с живота на твореца“, коментираха жители от село Скрино, което се намира в близост до уникалното дърво.

„Дабо на Свети Йован“ е висок около 19 м., а обиколката на ствола му е 5,70 м. „Мястото, където се намира този цер е със силно излъчване и всеки посетител може да се убеди в това. Самото селце ни е с многовековна история. Счита се, че то е родното място на Св. Иван Рилски“, разказват жители от Скрино.

На няколко километра от вековното дърво се намира Руенският манастир “Св. Йоан Рилски”, зад чиито стени се крият множество предания. „Наслаждавайки се на тишината в манастирският двор ние посетихме и други интересни места в района. От манастира по живописна пътека се стига до пещерата, в която според преданието е живял Свети Иван Рилски. Малко след нея, в източна посока, пътеката продължава до голям метален кръст, поставен върху скала, извисяваща се почти над пътя и от която се разкрива панорамна гледка. Кръстът обозначава мястото, от което според преданието една девица Косана, на чието име е наречена цялата местност, се е хвърлила за да се спаси от гонещите я турци. В тази местност в двора на манастира се намира природната забележителност „Находище на турска леска“ (Corylos colurna L.). Не далеч на запад от манастира е и Светата вода – манастирското аязмо“, разказа за забележителния поход секретарят на ТД „Осогово“ – Кюстендил, Силвия Михова.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *