9 уникални билки за сърцето и нервите

Сърцебиенето, главоболието и нервното напрежение са най-често срещаните проблеми на съвременния човек. Най-често те нападат притеснителни или прекалено чувствителни хора. Неприятното усещане може да възникне при стрес, умерено физическо натоварване, неприятна новина.

В медицината тази свръхвъзбудимост на сърцето се нарича “сърдечен еретризъм”. За да се избегнат подобни кризи, могат да се използват различни билки. Общото при тях е успокояващото въздействие върху симпатиковата нервна система и сърцето. Най-известни са липа, комунига, валериан, червен мак, страстниче. Редовната им употреба спомага за снижаване ефектите от стрес върху организма, който по- малко се поддава на неприятностите във всекидневието.

В случая забележително е въздействието на шипката. Нейните бели цветчета увеличават кръвния приток и амплитудата на сърдечните свивания, избягвайки повишаване на ритъма. Тези свойства на шипката се използват в около 60 фармацевтични препарати.

По-малко известната жълтуга съдържа спартеин, който регулира сърдечния ритъм.

Като допълнително средство за поддържане на кръвното налягане в граници може да се използват кромид лук и маслини. Всички тези билки се намират в аптеките- сушени или като тинктура. Други се използват като чай- например липата. Но за да имате добър ефект, трябва да оставите чаена лъжичка липов цвят да кисне десетина минути в чаша вряла вода. Все пак е за предпочитане да се използват смесени чайове равни части от жълт калифорнийски мак, страстниче, липов цвят, цвят от шипка. Супена лъжица от билковата смес се поставя в половин литър вряща вода. След четвърт час се прецежда и се пие средно по 3- 4 чаши дневно.

При подобни оплаквания често се препоръчват магнезий и литий. При всички случаи е нужно предварително да се посъветвате с лекар, който ще постави точната диагноза. Само специалист може да направи разлика между сърдечен еретризъм – едно безобидно страдание, и сериозни смущения на сърдечния ритъм, които не се лекуват с билки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *