90 млн. евро инвестирани в бизнес имоти за второто полугодие на 2020-та

90 млн. евро инвестирани в бизнес имоти за второто полугодие на 2020-та

За втората половина на миналата година инвестициите в бизнес имоти в България са почти 90 млн. евро, сочи доклад на Colliers.

26% от вложените средства са за сделки с офиси, други 26% с парцели за строеж, следвани от търговски площи (20%), хотели (17%), индустриални площи (10%) и други (1%). Делът на продажби с доходосни активи в момента на покупка е 48%, останалите са предимно парцели за строителство (28%) и имоти за собствено ползване 24%. Общата стойност на инвестиционните сделки през миналата година възлиза на 292 млн. евро.

В края на 2020 г. нивата на възръщаемост и в трите сегмента са: офиси – 8.25%, търговски площи – 7.75% и индустриални площи – 9.25%.

През втората половина 2020 г. на инвестиционния пазар в България българските и чуждестранните инвеститори имат равен дял. Доминиращата роля на чуждестранните купувачи през първото шестмесечие повлия и на годишна база този дял достига 55%.

Пазарът на инвестиционни имоти в България през 2021 г. се очаква да продължи бъде доминиран от местни инвеститори, тенденция започнала през втората половина на 2020 г., прогнозират от консултантската компания. В краткосрочен план се прогнозира лек ръст на нивата на възвръщаемост в отделни сегменти, освен при индустриалните площи, въпреки очаквания контекст на по-големи обеми свободни площи.

Банките ще продължат да финансират проекти с по-консервативни условия спрямо март 2020 г. и с по-голям дял самоучастие от страна на инвеститора. Все още мнозинството кредитополучатели не са се възползвали от мораторуим върху плащанията по кредити. Допълнително влошаване на условията от банките не се очаква.

Силният интерес към логистичните имоти ще продължи, като се очаква по-често използване на стратегии за продажба и обратно наемане на имота.

Офис пазарът постепенно ще се върне към нормалното, но очаквания ръст на хибридния модел работа и работа от разстояние, ще насочи инвеститорите към по-висококачествени активи и комуникативни локации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *