90 новорегистрирани безработни в Благоевград само за седмица

Близо 90 нови безработни са се регистрирали за една седмица само в Бюрото по труда в Благоевград, но към момента нито един от вече бившите им работодатели не е посочил като причина затваряне на бизнеса заради въведените ограничителни мерки от държавата, пише в. „Струма“. Любопитното е, че повечето от новорегистрираните са от шивашката фирма „Бодрост” и от едно от най-мощните благоевградски дружества – Хидроенергийната компания „Солар” на Владимир Табутов.

Освобождаването на персонал от „Бодрост” не е изненада – преди 3 г., след близо четвърт век като една от водещите в шивашкия бранш на Благоевград, базата на бившата общинска фирма „Бодрост“ бе извадена на публична продан. 5-етажната сграда и терена от 1,5 дка под нея на адрес „Даме Груев“ №4 бе обявена за продажба срещу 2 359 580 лв. без ДДС.

Общинска фирма „Бодрост” бе приватизирана през 1998 г. от фирма „Вамос” на Спас Стамболиев. По справка в Търговския регистър „Бодрост“ АД е с капитал от 500 000 лв., разделен на 5000 акции по 100 лв. Основната му дейност е производство на куфари, чанти и други изделия за пътуване, сарашки и седларски изделия. Освен Стамболиев, в съвета на директорите са още Калинка Кирова, Владимир Спасов и Спаска Лунджова, сестра на покойния вече СДС активист Альоша Сиджимов. Мандатът на съвета е до 25.07.2020 г. Заложен кредитор на дружеството от 2018 г. е благоевградската фирма „Металком инвест” ЕООД на собственика на „Гъбката” в Бачиново Иван Давидков, на когото „Бодрост” дължи 1 008 911, 90 евро. До момента сградата в центъра на Благоевград още не е продадена, но освобождаването на шивачките е индикация, че тя се готви за прекратяване на дейността.

По-любопитен е случаят с освободените и новорегистрирани безработни от ХЕК. Проучване на „Струма” установи, че те са главно от „ХЕКСолар”, която от 18 февруари 2019 г. е собственост на бившия съдружник на Ив. Чапов – Владимир Табутов.

Всички новорегистрирани на борсата на труда в Благоевград миналата седмица са съкратени на общо основание, тоест без посочване на извънредни обстоятелства, довели до уволнението им. Както съобщихме в предишния брой, сред тях има и завърнали се от чужбина, макар че броят им все още не е голям и не може да се говори за бум. „Чужденците” имат по-голяма сметка да се регистрират на борсата, защото обезщетението, което получават, е 60% от последната им брутна заплата зад граница, а тя винаги е в пъти по-висока от тази, която получават колегите им в България.

До момента все още нито един работодател в Благоевград не е заявил, че желае да получи от държавата 60% от заплатите на служителите, които принудително са останали без работа заради въведените мерки за ограничение на коронавирус, които затвориха магазини и заведения. Тази идея на правителството все още не е оформена в законова форма и вероятно заявките от работодателите ще започнат да валят веднага след обнародването й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *