99 нови храма построени за последните 4 години

99 нови храма построени за последните 4 години

99 нови храма са построени за последните 4 години с пари, отпуснати от държавата. Това показва справка на МС. Според нея за периода 2017-2021 г. кабинетът е отпуснал на Българската православна църква – Българска патриаршия, сумата от 43,233 млн. лв., като тя е отишла за ремонт и изграждане на нови православни храмове. От пресслужбата на правителството в оставка уточниха обаче само бройката на новите.

Най-голяма финансова подкрепа от правителството в размер на 4,6 милиона лева получи храм-паметникът манастир „Рождество Христово“ – Шипка. Средствата бяха отпуснати на два транша: през август миналата година – 1,6 милиона лева за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията. През март пък дойде и вторият транш за храм-паметника в размер на 3 милиона лева. Средствата бяха вложени в ремонтни дейности на сградата на бившата Семинария, която е в изключително лошо състояние, уточняват от МС.

Последно пари за църкви държавата отпусна в средата на април

Над 1 млн. лв. бяха предоставени за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в Асеновград. 2 млн. лв. пък бяха дадени за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия във Велико Търново. За консервация и реставрация на храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ във Видин правителството отпусна 950 920 лв. 200 000 лв. се предоставиха за довършителни строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия.

86 храма са реставрирани с пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. за времето на изминалия 7-годишен програмен период на ЕС 2014-2020 г.

По информация от Държавен фонд „Земеделие“, предоставена на „Монитор“, за реализацията на проектите по обновяването на храмовете до момента са отпуснати субсидии в размер на 42,4 млн. лв. Изплащането на сумите е по подмярка 7.6 от ПРСР. За втория програмен период по подмярката

неодобрени или оттеглени са били проекти за 152 млн. лв.

С пари по селската програма са обновени храмове в 19 области на страната, като в областите Перник, София (област) и Монтана броят им е най-голям – по 11 храма във всяка област. Проектът с най-голяма изплатена окончателно субсидия е за реновация и реставрация на Етрополски манастир „Света Троица“ и е в размер на 753 882 лева.

От ДФЗ информираха още, че в момента не са установени и потвърдени злоупотреби с отпуснати средства след извършено окончателно плащане. Няма и сериозни отклонения от графиците за изпълнение на проектите, защото повечето от тях са приключени преди началото на пандемията и не са засегнати от извънредните мерки, свързани с COVID-19.

От Разплащателната агенция припомнят още, че по подмярка 7.6 – прием в ИСУН 2020 от 22 юни 2020 г. е обявена нова процедура за прием чрез подбор на проекти. Общият бюджет е в размер на 28 423 283 лв. В периода на прием са постъпили 139 предложения с обща стойност на заявената безвъзмездна финансова помощ в размер на 79 701 632 лв.

Проектите са в процес на разглеждане

като се очаква и становище от Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Обновяването на храмове на вероизповеданията в страната с пари по ПРСР на практика започва да се реализира от последната седмица на октомври 2011 г.

Тогава бяха връчени първите договори и одобрените субсидии за тях са на обща стойност от 1 951 590 лв., като голяма част от тях са за проекти в Северозападна България. Два от тях – във видинската община Брегово. Първият бе за реконструкция на храм „Успение Богородично“ в общинския център, а вторият – за църквата „Свети Великомъченик Георги“ в с. Делейна.

В първата група бе и храмът „Свети Георги Победоносец”, гр. Брезник, и църквата „Свети Великомъченик Георги” в Белоградчик. В първия програмен период от членството на най-бедната страна в общността субсидиите се отпускаха по мярката за „Обновяване и развитие на населените места” по ПРСР 2007-2013 г. и по нея са били договорени 187 проекта, но само 182 от тях са платени на обща стойност от 62 млн. лв.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.