99 нови храма построени за последните 4 години

99 нови храма са построени за последните 4 години с пари, отпуснати от държавата. Това показва справка на МС. Според нея за периода 2017-2021 г. кабинетът е отпуснал на Българската православна църква – Българска патриаршия, сумата от 43,233 млн. лв., като тя е отишла за ремонт и изграждане на нови православни храмове. От пресслужбата на правителството в оставка уточниха обаче само бройката на новите.

Най-голяма финансова подкрепа от правителството в размер на 4,6 милиона лева получи храм-паметникът манастир „Рождество Христово“ – Шипка. Средствата бяха отпуснати на два транша: през август миналата година – 1,6 милиона лева за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията. През март пък дойде и вторият транш за храм-паметника в размер на 3 милиона лева. Средствата бяха вложени в ремонтни дейности на сградата на бившата Семинария, която е в изключително лошо състояние, уточняват от МС.

Последно пари за църкви държавата отпусна в средата на април

Над 1 млн. лв. бяха предоставени за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в Асеновград. 2 млн. лв. пък бяха дадени за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия във Велико Търново. За консервация и реставрация на храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ във Видин правителството отпусна 950 920 лв. 200 000 лв. се предоставиха за довършителни строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия.

86 храма са реставрирани с пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. за времето на изминалия 7-годишен програмен период на ЕС 2014-2020 г.

По информация от Държавен фонд „Земеделие“, предоставена на „Монитор“, за реализацията на проектите по обновяването на храмовете до момента са отпуснати субсидии в размер на 42,4 млн. лв. Изплащането на сумите е по подмярка 7.6 от ПРСР. За втория програмен период по подмярката

неодобрени или оттеглени са били проекти за 152 млн. лв.

С пари по селската програма са обновени храмове в 19 области на страната, като в областите Перник, София (област) и Монтана броят им е най-голям – по 11 храма във всяка област. Проектът с най-голяма изплатена окончателно субсидия е за реновация и реставрация на Етрополски манастир „Света Троица“ и е в размер на 753 882 лева.

От ДФЗ информираха още, че в момента не са установени и потвърдени злоупотреби с отпуснати средства след извършено окончателно плащане. Няма и сериозни отклонения от графиците за изпълнение на проектите, защото повечето от тях са приключени преди началото на пандемията и не са засегнати от извънредните мерки, свързани с COVID-19.

От Разплащателната агенция припомнят още, че по подмярка 7.6 – прием в ИСУН 2020 от 22 юни 2020 г. е обявена нова процедура за прием чрез подбор на проекти. Общият бюджет е в размер на 28 423 283 лв. В периода на прием са постъпили 139 предложения с обща стойност на заявената безвъзмездна финансова помощ в размер на 79 701 632 лв.

Проектите са в процес на разглеждане

като се очаква и становище от Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Обновяването на храмове на вероизповеданията в страната с пари по ПРСР на практика започва да се реализира от последната седмица на октомври 2011 г.

Тогава бяха връчени първите договори и одобрените субсидии за тях са на обща стойност от 1 951 590 лв., като голяма част от тях са за проекти в Северозападна България. Два от тях – във видинската община Брегово. Първият бе за реконструкция на храм „Успение Богородично“ в общинския център, а вторият – за църквата „Свети Великомъченик Георги“ в с. Делейна.

В първата група бе и храмът „Свети Георги Победоносец”, гр. Брезник, и църквата „Свети Великомъченик Георги” в Белоградчик. В първия програмен период от членството на най-бедната страна в общността субсидиите се отпускаха по мярката за „Обновяване и развитие на населените места” по ПРСР 2007-2013 г. и по нея са били договорени 187 проекта, но само 182 от тях са платени на обща стойност от 62 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *