SOS! Група българи бедстват 24 дни в Тихия океан

SOS! Група българи бедстват 24 дни в Тихия океан

Група българи, сред които пловдивският бизнесмен Петър Станчев и семейството му, бедстват 24 дни насред Тихия океан, блокирани от коронавируса. Те търсят помощ от председателя на Европейската комисия Урсула фон Лайен, за да могат да се приберат по домовете си. В писмото си до нея те уверяват, че всички 400 пътници на борда на кораба са здрави. Направени са им бързи тестове, които са отрицателни. Няма заразени с коронавирус и сред членовете на екипажа.

В края на февруари пасажерите на лайнера тръгват на круиз от Фиджи към Хаити, без да подозират, че заразата ще се разпространи с такава скорост и ще блокира границите. Няколко тихоокеански пристанища отказват да ги приемат пред страх от COVID-19. Последователно са отхвърлени от Френска Полинезия, Нова Зеландия, Фиджи и Американско Самоа. Последната им надежда остава Хонолулу, но от правителството на Хаваи получават отказ за слизане на брега.

На борда на Norwegian Jewel има граждани на 20 държави от Европейския съюз. Те настояват ЕК да определи окончателната им точка за слизане на брега, от която да им бъдат организирани чартърни полети до Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *